Pantun Aluan

Sirih berlipat sirih pinang,

Sirih dari Kuala segan,

Pemanis kata saya ucapkan,

Buat semua pembaca budiman.


Beli baju di pekan Rabu,

Singgah membeli buah berangan,

Saya sekadar blogger baru,

Silap dan salah tolong tunjukkan.

Sunday, January 23, 2011

Resepi hujung minggu(botok-botok) dan khasiatnya...

Asalamualaikum, kita berjumpa lagi dan kali ini mama nak turunkan resepi turun menurun mama iaitu 
Botok-botok.
Resepi ini bukan saja sedap dimakan, disamping keenakan rasanya anda semua akan dapat kebaikan  dari segi kesihatan dan juga untuk mengekalkan bentuk badan agar sentiasa kelihatan cantik dan sedap apabila mata memandang.... terdapat dari khasiat daun-daunan yang mama campurkan dalam menghasilkan botok-botok ini.


Bahan-bahannya;
1. Lada kering, bawang merah kecil,bawang puteh,halia dan sedikit cili padi dikisar.
2.Sedikit rempah kari.
3.Sedikit kelapa untuk dijadikan kerisik.
4.Sekeping asam keping.
5.Beberapa ekor ikan kembung pelalin (ikan lain pun boleh digunakan tapi kurang enak rasanya)


6. Daun-daunan;
                                                          Pucuk daun betik
                                                         Daun puding teh
                                                     Daun Mengkudu
                                                       Daun Senduduk      
                                                          Bunga Kantan
                                                            Daun Kunyit
                                                            
                                                            Daun selasih
                                                             Daun Pucuk Ubi


7.Beberapa helai daun pisang untuk pemungkus bahan-bahan kesemuanya diatas.


Cara-cara membuatnya;
1.Tumis kesemua bahan-bahan diatas dari no1 dan no2.Apabila sudag naik baunya masukkan 
    kerisik, garam dan serbuk perasa.
2.Celur daun-daunan diatas jangan terlalu layu dan ditos.
3.Bungkus kesemua daun-daunan yang telah dicelur tadi bersama-samabahan yang telah ditumis
   dan aturkan ikan kembung kedalam daun pisang serta lipat bungkusan elok-elok agar campuran
   tadi tidak terburai.
4.Kukus bungkusan hingga masak
5.Hidangkan bersama keluarga..



KHASIAT PUCUK BETIK;

1.Mengatasi sakit Migrain.

2.Merendahkan tahap Kolestrol dalam darah.

3.Menurunkan tekanan Darah Tinggi

4.Melangsingkan bentuk badan.

KHASIAT DAUN BUAS-BUAS / BEBUAS.

1.Membuang angin dalam badan.

2.Mengatasi cacing dalam perut.

3.Memperbanyakkan susu ibu terutama bagi wanita yang   
   menyusukan anak.

KHASIAT BUNGA KANTAN;

1.Mengandungi banyak bahan antioksida yang amat baik untuk 
   badan.

KHASIAT DAUN PUDING;

1.Melawaskan air kencing.

KESAN-KESANNYA:

Daun-daunan yang digunakan dalam masakan ini mempunyai banyak khasiat seperti membersihkan pundi kencing dan akan sentiasa kelihatan awet muda




                                  Cara-cara menyusun daun-daunan


                                
                                 BOTOK-BOTOK SIAP DIKUKUS.
                
   BOTOK-BOTOK YANG TELAH SIAP UNTUK DIMAKAN. 




          SELAMAT MENCUBA..........